2016. május 23., hétfő

Arccal a jövő felé

Eljött ez a nap is. Mikor Magonc már nem fér el a hordozóban, praktikus lenne megfordítani, hogy a jövőbe láthasson mikor utazunk. Az utóbbi hetekben valahogy elromlott a varázsülése, egyre rosszabbul viselte, hogy beszíjazva bámulhatja az ülés háttámláját. Ha unta, ott volt még a fejtámla is. A játékok általában elvonják a figyelmét, de egyre "tovább ideig" tartott, mire elaludt.
Ennek remélhetőleg a mai naptól vége!
Körbejártuk a témát, nem kapkodtuk el. Első lépés, a használt piac feltérképezése. Egyáltalán, milyen márkák léteznek, és azokból melyiket lehet jó áron eladni, miután kinőtte a gyerkőc. Vagyis mik az "elfogadott" márkák a szegmensben, amiknek kisebb az értékvesztése, de nagyobb a respektje.
Azután jött, mit kapunk a pénzünkért. Nyilván darázsfészekbe nyúltam, hiszen bármelyik típusra kerestem, mindről bebizonyosodott, hogy A. ócska B: életveszélyes C. nem lehet 18 kg-ig menetiránynak háttal (mivaaan?) bekötni.
Nyilván foglalkoztam a kérdéssel, de tudtam, hogy egy új korában négy csillagos biztonságú autóban fog utazni. Önző dolog vagy sem, megelégedtem azzal, ha azt a szintet tudja. Pontosan mit?
- Elég erősek az öv csatok, tartók hogy egy esetleges ütközésnél ne törjenek el.
- Elég erős az alap héj, hogy ne zuhanjon előre Magonc, ha baj van. Vagyis ne az én ülésem háttámlája fogja fel a negatív gyorsulást, hanem a saját öve
- Oldalütközésnél az ülés habját fejelje meg, ne az ajtókárpitot, vagy az ablakot
- Fixen lehessen rögzíteni, Isofix rendszer nélkül
- A biztonsági szint bizonyított legyen. Mondjuk törésteszt nem árt, az ECE szabvány jóval engedékenyebb. Sajnos vannak rossz tapasztalataim a "kínai" tanúsítványokkal.

Utolsó (vagy az előtti) lépésként körkérdést intéztem az ismerőseim között. Mondjuk mondhattam volna az egri várostrom idején a töröknek. Ide lőjetek! Akkor sem kaptam volna nagyobb golyózáport. Köszönöm a hozzászólásokat, a segítő szándékot, de inkább még nagyobb sűrűbb lett az erdő.
Ami viszont nyilvánvaló, hogy jelenleg, neves gyártótól származó ülés nem fér bele negyvenezer forint alá. Alatta csak a saját márkás, ki tudja milyen tudású ülések találhatóak. Ezzel nem szeretnék senkit megbántani, sajnos igenis pénzkérdés, ki milyen ülésbe "szeretné" ültetni az utánpótlást. De divatház nevével fémjelzett, vagy dömping bébiáruval foglalkozó multi ülését akkor sem biztos, hogy szívesen veszi meg az ember, ha anyagilag azt engedheti meg magának. Például, ha még a Swift lenne meg, abban engedékenyebb lennék és az lenne a fő szempont, hogy Magoncnak kényelmes legyen.
Így vettünk egy nagy levegőt, és "cipőt a cipőboltból" elv alapján a szűkítettük a keresést. Itt van nem méregdrága típus is. Most már csak olyan bolt kell, ahol mindegyikből van próba darab. Orsi elvállalta a nemes feladatot, lelkiismeretesen beültette Magoncot annyi ülésbe amennyibe csak tudta. Egyértelműen a Maxi Cosi és Besafe ülések voltak, mikben Magonc vigyorgott.
Leges, leges legutolsó lépésként jött a vásárlás. Sajnos előfordul 2016-ban, hogy egy üzlet kínálata nem egyezik meg azzal, ami a saját honlapjukon elérhető. Akkor minek van? Nem szeretek telefonálni, pláne feleslegesen. Mondjuk mi voltunk a hülyék, nem szóltunk előre hogy a katicamintás cserebogár kell, neonzöld színben.
Végül szigorú döntést kellett hoznunk. A szürke szín, vagy a finomabb textúra legyen? Vagy a kicsit akciós, de fekete? A két utolsó, lábon maradt versenyző a Maxi Cosi Rubi és a Besafe Izi Comfort X3. Előbbi ott vérzett el, hogy nincs extra övfeszítője. Tehát nyert a finomabb huzat. Egy több évtizede gyerekülésekre specializált (Specialized muhaha :) ) márka modellje, ami valaha tesztgyőztes is volt egy elvileg szigorú összehasonlító teszten.
A bekötés gyorsan, egyszerűen megoldható, a plusz feszítővel pedig alaposan bepasszírozza az autó ülésébe. Stabilan áll.
És megvolt az első út is. Az első kilométerek után gyanús hangok jöttek hátulról. Végül a Keletinél jött ki, aminek ki kellett. Szóval már nem vihetjük vissza, bár gyorsan ki tudtuk tisztítani.
A nagy előrelépés, hogy Magonc rengeteg mindet IS lát, ha meg elpilled, menet közben is tudjuk dönteni az ülést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése